Oktatóprogramok (régi oldal)

Egyszerű és nagyszerű: a kincsvadászatot imádják a gyerekek

Rengeteg lehetőség közül választhat a szülő, aki úgy dönt, időt szán egy családi játék kivitelezésére. A kincskeresés megéri a befektetett energiát, egy-egy jólsikerült játékot még évek múltán is szívesen idéz fel mindenki.
A kincsvadászat az egész családnak szórakoztató kikapcsolódás

Ugyan a kincsvadászathoz sem monitorra, sem telefonra nincs szükség, mégis kiválóan leköti a gyerekeket és a szülőket egyaránt. Több típusából is választhatunk, köthetjük valamilyen alkalomhoz, születésnaphoz, ünnephez, de rendezhetünk szabadtéri és beltéri játékot is. A tervezés és az előkészületek igényelnek némi energiabefektetést, de ez bőségesen megtérül; érdemes belevágni!

Hány éves gyerekeknek való?

A kincsvadászatot a különböző korosztályba tartozó gyerekek egyaránt élvezik, viszont fontos szem előtt tartni, hogy hány évesek játszanak, amikor a tervezésre adjuk a fejünket. 4 éves kor alatt még nem okoz akkora örömet a keresés, ezért ez az alsó határ, amivel célszerű számolni. Amikor a kisebbeknek, tehát a 4-8 éveseknek szervezünk vadászatot, jobb a beltéri verziót választani, ahol könnyen nyomon tudjuk követni a lépéseiket. Játszható a játék belátható kertekben is, de lényeges, hogy végig szabályozott körülmények között történjen a keresés.

Előkészületek

Ha megvan a helszín, akkor a következő lépés a feladatsor kitalálása. Ehhez elsőként el kell dönteni, hogy mi a vadászat célja, azaz mi az alaptörténet, ami mentén a játék zajlik. Ez lehet az ünnephez kapcsolódó (például húsvét tojás, meglepetés vadászat) , lehet egy fantáziavilágban játszódó történet (törpök varázskalapjának felkutatása), de éppen így választható a jól bevált kalózos, tündéres kincskeresés is. Ha megvan a történet, szükség lesz a nyomokra, rejtvényekre. Ezek lehetnek rajzok,amik illeszkenek a történetbe, puzzle feladatok, de akár a következő nyomhoz vezető egyszerű kódolású feladványok is. Érdemes fokozatosan nehezíteni a feladatokat, hogy a legutolsó akadály legyen a legnehezebb. Több feladatot lehet választani a célig való eljutásban, bizonyos (előre elrejtett) tárgyak összegyűjtése részfeladatként, ügyességi pálya, dalfelismerés, kitalálós játék. A lehetőségek száma végtelen!

Indulhat a játék

Ha felépítettük a történetet, megvannak a nyomok ötletei, ezeket egyszerűen kinyomtathatjuk, leírhatjuk, hogy a pálya különböző pontjain elrejtsük őket. Ha az előkészületeket befejeztük, a végső kincset, küldetést is elhelyeztük, indulhat a játék. Fontos, hogy a gyereknek minden részletet elmondjunk a szabályokról, és főleg a történetről, hogy az összes információval rendelkezzenek ahhoz, hogy igazán élvezetes lehessen számukra a játék.

Kapcsolódó cikkek

Régi játékok Amiket a mai gyerekek is szeretnek

Régi játékok, amiket a mai gyerekek is szeretni fognak

„Bezzeg az én időmben!” Attól még, hogy egy játékot évtizedekkel előtt is szerettek a gyerekek, nem kell eltemetni, sőt!

A kincsvadászat az egész családnak szórakoztató kikapcsolódás

Egyszerű és nagyszerű: a kincsvadászatot imádják a gyerekek

Némi előkészülettel egy életreszóló élménnyel gazdagodhat az egész család, ha ezt a kissé elhanyagolt, de ma is szórakoztató időtöltést választja.

Az édesburgonya felhasználása a gyermekbarát étkezésben

Az édesburgonya felhasználása a gyermekbarát étkezésben

Az édesburgonya, egy tápanyagokban gazdag, természetesen édes zöldség, kiváló alapanyag a gyermekbarát ételek készítéséhez.