Oktatóprogramok (régi oldal)

A legjobb játékok a gyerekeknek

A játék a gyerekek számára a tanulás egyik legfontosabb módja. Már a korai éveikben megalapozza az iskolai oktatás iránti nyitottságukat, sőt, segít az önértékelésük fejlesztésében is. Amit pedig biztosan nem gondolt volna: a játékhoz való jog annyira alapvető, hogy az ENSZ egyetemes gyermekjogként rögzíti.
A legjobb játékok a gyerekeknek

A játék erősíti a koncentrációs képességet, ami elengedhetetlen a sikeres iskolai előmenetelhez, de még ennél többet ad: segít a közösségi interakciók és normák elsajátításában, sőt, a tudományos érdeklődést is fejleszti.

A játék különösen fontos a kisebb gyermekek számára. Az óvodáskorú gyermekek, sőt, részben az alsó tagozatosok oktatása is számos országban játékalapú. A közös játék ugyanis fejleszti a nyelvi készségeket, az érzelmi intelligencia szabályozását, a kreativitást és az intellektuális érvelést.

A szakértők szerint a jó játék ismérvei, hogy szórakoztató, spontán, önkéntes, aktív szerepvállalást igényel és nem kitűzött céllal történik. Fontos, hogy a szerepjáték is részét képezze. Íme, néhány példa az igazán fejlesztő játékokra!

1. Homokozás

A homokozás fantasztikus lehetőség a természettudományos érdeklődés megalapozására, az önbizalom és a test fejlesztésére. A lapátolás, ásás és szitálás megtanítja a gyerekeket a dolgok működésére, miközben fejleszti izmaikat és koordinációjukat. Ha egy kis pajtásukkal együtt homokoznak, akkor a játék szólhat a csapatmunkáról, az osztozkodásról és a közösségi készségekről is.

2. Vízi játék

A homokozáshoz hasonlóan a vízben való játék is lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy biztonságos környezetben tapasztaljanak meg olyan alapélményeket, mint például a hangok vagy a testérzet változásai. Ezenkívül a vízi játék kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek felfedezzék, a tettek következményekkel járnak. És ha ez nem lenne elég, fejleszti a fizikai erőt és a szem-kéz koordinációt is.

3. Gyurma

A gyurma óriási tanulási potenciált rejt magában. Nemcsak az ujjakat erősíti az egész életen át alkalmazott íráshoz, hanem fejleszti a finommotoros mozgásokat, a kreativitást és a szem-kéz koordinációt is. A finommotoros mozgás még tovább fejleszthető, ha a gyerekek gyöngyökkel vagy egyéb apró tárgyakkal dekorálják a gyurmát.

4. Jelmezek és szerepjáték

A jelmezek és kellékek hozzásegítik a gyerekeket, hogy szabadon engedjék a fantáziájukat. Felfedezhetik magukban akár a későbbi orvost, állatorvost, űrhajóst, szakácsot vagy színészt is. A jelmezek segítenek a gyerekeknek abban, hogy megértsék a felnőtt világot, a szerepeket és az érdeklődési köröket, valamint elősegítik a kommunikációs fejlődésüket is.

5. Babák és figurák

A minifigurák és babák formájában megjelenő karakterek lehetővé teszik a lányok és fiúk számára, hogy fejlesszék társas készségeiket és képzelőerejüket. Emellett segítenek az érzéseik kifejezésében és azok megnevezésében is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 kreatív ötlet benti játékhoz

5 kreatív ötlet benti játékhoz

Rossz idő esetén sem kell feltétlenül csak a családi mozizást választani az egyetlen közös programnak. Néhány egyszerű ötlettel kreatívan is eltölthetjük az időt.

A táborban 17-ből 1 Shakespeare, 1 Robert Kapa, és így tovább - nyári tábor 2024 - gyerektábor 2024

A táborban 17-ből 1 Shakespeare, 1 Robert Kapa, és így tovább

A PEOPLE TEAM 1991 óta szervez táborokat. Az elmúlt 3 évtized során több ezer magyar és külföldi gyerek nyaralt táboraikban.