Oktatóprogramok (régi oldal)

Játékos készségfejlesztés dominóval

Egyes játéktörténelmi források szerint dominóhoz hasonló játékot már a 13. századi Kínában is játszottak. A kis fa, vagy csont lapocskák asztalra rakosgatása sok nézeteltérést békésen meg tudott volna oldani, mégis többnyire a harcművészeti jártasság döntötte el, hogy kinek van igaza. A ma ismert, modern formája pedig vélhetően 18. századbeli olasz „importcikk”, azaz a parmezán mellett Európa a dominót is nekik köszönheti. Az, hogy több száz év múltán is napjainkban még ismerjük a dominó szót, azt jelenti, hogy egy meglehetősen nagy múltú, mégis időtálló játékról beszélünk. Sőt, nemcsak beszélünk róla, hanem űzzük is ezt a „sportot”! Lássuk, mi lehet ennek az oka!
Játékos készségfejlesztés dominóval

Kis helyigény, praktikusság

Joggal kérdezhetné az ember, hogy ez miért is számít igazán előnynek egy játéknál. Aki szülő, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy mivel jár egy rendrakás, és pontosan tudja, hogy bármekkora lakás kicsinek számít gyerekek mellett. Pont ezért értékel mindent, amit egyszerűen, kis helyen lehet tárolni, könnyű tisztán tartani, strapabíró, és még a gyerekek is jól eljátszanak vele. A klasszikus dominók általában praktikus, kompakt dobozban érkeznek a gyártótól, amibe szinte még az elpakolás is öröm.

Egyszerű, könnyen tanulható játék

A mai 2-4 személyes társasjátékok már régen nem arról szólnak, hogy két perc alatt megbeszéljük a szabályokat, és belevágunk. Szuper -szinte kézművesnek mondható – részletgazdag, festett akciófigurák, és fantasztikus játékterep jellemzik őket. A csomagolásban pedig találunk egy sok oldalas játékszabályt, ami sokszor olyan új, hogy még csak angol nyelven van a dobozban. Amikor egy játék úgy kezdődik, hogy előtte fél órát csak szabályt értelmezünk, az teljesen rendben lehet felnőttek esetén, de kisgyermekeknél ez nagy hátrány. Ezekkel a komplexebb szabályrendszerű játékokkal még bőven ráérünk! Ugyanis, mire a szabályok végére érünk, és elmagyarázzuk a kis lurkónak, bonyolultnak, és unalmasnak fogja találni. A dominó esetében ez pillanatok alatt megvan, egyszerű, érthető szabályai vannak a játéknak.

Változatosság – a pöttyökön túl

A jól megszokott dominón pöttyök vannak, amelyek számokat jelentenek. Ez nyilván még korai egy kisgyermeknek. Neki először a színek és különféle formák felismerését, a vizuális észlelés fejlesztését, kell segíteni. A dominózás során ezt könnyed, játékos formában teszi, a számokkal, és az unalmas exponenciális egyenletekkel ráér később foglalkozni. A gyártók természetesen felismerték ezt az igényt, ezért ha kisebb gyermekről van szó, aki még nem ismeri a számokat, akkor jöhetnek a különféle képekkel ellátott, színes dominó. Segítségükkel a kicsik megtanulják megfogni a dominót, és „precíziós” mozdulattal az egyik „vau-vaut” a másik „vau-vau” mellé helyezni. A varázslat természetesen működik napocskával, hintalóval, és még sok mással is. Fejlődik a memória, a koncentrálóképesség, hiszen folyamatosan fürkésznie kell az apróságnak, hogy milyen dominó mellé milyen illik. Számára ez még nem olyan egyszerű, mint egy felnőttnek, viszont remekül el tud vele játszani akár egyedül is.

Bekötött szemmel is megy…

Léteznek különleges, érzékelő dominó szettek, melyek speciális pedagógiai területeken segítik a gyerekek fejlődését (például látássérültek esetén). Ezek a dominókészletek a megszokottól eltérően más érzékek bevonására késztetik a gyerekeket. Ha bekötjük a szemüket, vagy lehunyják, akkor nemcsak szín, hanem tapintás alapján is tudják párosítani őket. Ez izgalmas időtöltés a kicsiknek, és a végén szín alapján ellenőrizhetik a „munkájukat”.

„Nem rendeltetésszerű” felhasználási módok

Valószínűleg nem árulunk el semmi újdonságot azzal, hogy egy dominóval nem csak a játékszabályok szerint lehet játszani. Az ifjú mérnökpalánták számára egy dominó akár fal, ajtó, vagy áthidaló gerenda is lehet. Nincs az az apuka vagy anyuka, aki gyermekkorában ne töltött volna el hosszú órákat azzal, hogy különféle pályákat kreált az egymás elé állított dominókból. Egy időben ez szinte sportág volt, a TV is közvetítette a különféle rekordkísérleteket. Sajnos akkoriban még nem léteztek a speciális dominó pálya építő játékok. Miből van a legkevesebb a gyermekeknek? Bizony, általában a türelemből. Ezt mindenképp edzeni kell! Ez a különleges szett egy lapáttal rátesz erre. Az építés során a gyermek koncentrál, óvatosan ide-oda helyezgeti a dominókat, egyensúlyozva, hogy fel ne dőljön idő előtt. Tökéletes módszer egyszerre több képesség fejlesztésére. A végén pedig örömmel learatja a babérokat. Az építés pedig változatos, semmi sincs kőbe vésve, csak a gyerkőc kreativitása szabhat határt! Meg persze apáé, mert az viszont kőbe van vésve, hogy ő tuti, hogy kipróbálja.

Szerző: Családi hírek

Kapcsolódó cikkek

Hogyan segítik a játékok a gyermek fejlődését

Hogyan segítik a játékok a gyermek fejlődését

A játékok fontos szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében.

Régi játékok Amiket a mai gyerekek is szeretnek

Régi játékok, amiket a mai gyerekek is szeretni fognak

„Bezzeg az én időmben!” Attól még, hogy egy játékot évtizedekkel előtt is szerettek a gyerekek, nem kell eltemetni, sőt!

A legjobb játékok a gyerekeknek

A legjobb játékok a gyerekeknek

Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.