Oktatóprogramok (régi oldal)

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Akadnak olyan reakciók a szülő és gyerek kapcsolatában, amit sokszor meg sem kérdőjelezünk. Sok szülőben fel sem merül, hogy a büntetésen kívül létezhet megoldás arra, ha a gyerek valami rosszat csinált.
Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Egy amerikai iskola 2016-ban vezette be azt az egyébként évezredes, de az oktatási rendszerben újfajta módszert, aminek az első lépése az volt, hogy az intézményben kialakítottak egy szobát, ahova a problémákkal küzdő gyerekek elvonulhattak, hogy ott vezessék le a bennük felgyülemlett feszültséget. A kialakított meditációs szobában nyújtó- és légzőgyakorlatokat, relaxációs feldatokat végeznek, az elcsöndesedésre fókuszálnak.

A nevelési módszer merőben eltér a megszokott gyakorlattól, viszont a hatákonyságát ez nem befolyásolja negatív mértékben, hiszen évek óta kitűnő eredményeket mutat ez a technika. A Baltimore-i iskola igazgatónője és egy alapítvány együttműködése keltette életre a szobát, ami kellemes érzettel tölti el a belépőket, világos színeivel, a földre helyezett puha párnákkal azonnal megnyugtató, biztonságos érzéseket vált ki. Ezt a meditációs szobát természetesen minden gyerek használhatja, ehhez az úgynevezett instruktorral kell csak beszélniük. A módszer szerint nagyjából 5 perc irányított beszélgetésre van szükség, illetve az ehhez kapcsolódó 15 perces meditációs gyakorlatra, hogy nyugodtabban folytathassák a napi tevékenységeiket a gyerekek.

A problémás környéken álló iskola nagy figyelmet fektet a közös meditációkra is, amikben a tanárok is részt vesznek. Emellett kialakítanak egyfajta ritmust, ami segít a gyerekeknek, hogy ha stresszes helyzetbe kerülnek, a technikák alkalmazásával higgadtan reagáljanak.

Így például a gyerekek otthon is tudják alkalmazni az iskolában tanult légzőgyakorlatokat. Elsőre hihetetlennek tűnhet, de a módszer valóban működik, ennek pedig bizonyítéka is van: a diákok közül senki ellen nem indult fegyelmi eljárás, ami a körülményeket és a múltat tekintve hatalmas változást jelent. Az iskola eredményei elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy ezeket a technikákat Amerika szerte (is) egyre több iskolában kezdjék alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

A szülő szeretné a legjobbat kihozni a saját gyermekéből. Azonban léteznek olyan szülői mondatok, amelyek soha, semmilyen körülmények között nem hangozhatnak el. Mutatjuk is, melyek ezek!