Oktatóprogramok (régi oldal)

Iskolafóbia. Kitalált vagy igenis létező betegség?

Az iskolafóbiának két típusa van. Az egyik fajtája körülbelül nyolc éves korig jelentkezik és a fent említett esethez hasonlóan a szeparációs szorongásból ered, vagyis a gyermeknek nem igazán sikerült a szüleitől elszakadni, vagyis csak a szülők közelében, otthon érzi magát biztonságban. A másik típus 10-12 éves kor körül jelentkezik és ezt valamilyen, az iskolával összefüggő probléma váltja ki. Ebben az életkorban a szociális fóbiához hasonlatos tüneteket produkálnak a gyermekek. A kamaszokat is veszélyezteti ez a fajta betegség, de itt már depressziós tüneteket is produkálhatnak.
Iskolafóbia Kitalált vagy igenis létező betegség

Az iskolafóbiának számtalan oka lehet

· A gyermek félelmet érez az új iskola miatt.

· Képtelen beilleszkedni az osztályába.

· Lelki vagy fizikai bántalmazásnak van kitéve az iskolában.

· A tanulás okoz számára szorongást. Túl nagyok az elvárások a szülők, vagy a pedagógusok részéről.

· A gyermek fél az önállóságtól, csak az édesanyja, vagy édesapja közelében érzi jól magát.

· Az édesanya is szorongó típus, ezt látva a gyermekre is átragad a szorongásos betegekre jellemző viselkedési forma.

· A gyermek családja éppen egy krízishelyzetet él át. Ez lehet egy közeli hozzátartozó halála, betegsége, kistestvér születése, szülők válása.

Az iskolafóbia tünetei

Az iskolafóbiának nagyon sok tünete lehet. Ezek többek között a következők: hasi fájdalom, heves szívdobogás, hasmenés, szédülés, fejfájás, hányás, remegés, verejtékezés, émelygés, álmatlanság, sírás, gyakori rémálmok, pánikrohamok iskolába induláskor.

Viselkedési zavart is okozhat

A gyermeknél jelentkező tüneteket komolyan kell venni, hiszen ez súlyos viselkedés zavar vezethet. Amennyiben az iskolafóbiája nincs kezelve, nagyobb korában a szociális fóbiával kell majd szembenéznie, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy be tudjon illeszkedni a környezetébe és teljes életet élhessen. Pszichológusok egybehangzó véleménye szerint azonban a magántanulóvá válás sem jelent hosszú távú megoldást. Ezzel egy időre lehet, hogy megszűnnek a tünetek és a gyermek is megnyugszik, viszont minél több időt tölt otthon a gyermek, annál nehezebb lesz újra megállnia a helyét a társadalomban. Elszigetelődik, kirekesztődik, és teljesen egyedül marad. Amennyiben a gyermek fóbiáját a jelenlegi iskolai környezet, a pedagógusok, vagy az iskolatársak váltják ki, jó megoldás lehet az iskolaváltás is. Viszont, ha a gyermeknek konkrétan nem az iskolával és a tanárokkal, vagy a diákokkal van problémája, akkor a gond nem fog megszűnni, hanem egy másik iskolába fog áttevődni. Amennyiben a probléma súlyosnak bizonyul, szakember segítségére is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Iskolafóbia Kitalált vagy igenis létező betegség

Iskolafóbia. Kitalált vagy igenis létező betegség?

Az iskolafóbia nagyon is egy létező jelenség. Mit tehet a szülő? A cikkben mutatunk néhány ötletet, amely segíthet a gyermeknek, hogy leküzdje az iskolafóbiát.

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.