Oktatóprogramok (régi oldal)

A veteményes tervezésének alapjai: Növénytársítás, vetésforgó, növényváltás

Napjainkban egyre többen kapnak kedvet a kertészkedéshez és a friss zöldségek termesztéséhez. A kertészkedés igazán örömteli tevékenység, azonban, ha nem előzi meg tervezés, könnyen kudarcba fulladhat, és elveheti a kedvünket a későbbi próbálkozásoktól.
A veteményes tervezésének alapjai: Növénytársítás, vetésforgó, növényváltás

A veteményes megtervezéséhez éppen ideális az év eleje, ami a kertészkedés szempontjából egy nagyon nyugodt időszak, cikkünk további részében a tervezéshez szeretnénk segítséget nyújtani, a növénytársítás, vetésforgó, valamint a növényváltás rövid bemutatásán keresztül.

Ahhoz, hogy a veteményes a legtöbb termést hozza, valamint számunkra is egyszerűbb legyen a fenntartása, érdemes megismerkednünk az előbbi fogalmakkal, lássuk először, mint takar a növénytársítás.

Növénytársítás

A növénytársítás lényege, hogy úgy alakítjuk ki a veteményest, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen mind a befektetett erőforrások, mind a terméshozam tekintetében. Ehhez a növények igényeit vesszük figyelembe, például a tápanyagigényt.

Egyes zöldségek javítják a talajt, míg mások kihasználják, emiatt figyelni kell rá, hogy a magas tápanyagigényű fajok ne akadályozzák egymást és talajjavító zöldségekkel társítsuk őket. A növénytársítással szorosan összefügg a vetésforgó fogalma is.

Vetésforgó

A növénytársításnál már érintettük, hogy az egyes növények tápanyagigénye eltérő, emiatt a talajra is máshogy hatnak. Az előbbiek alapján a zöldségeket három nagyobb csoportba sorolhatjuk:

· talajzsaroló növények: például a káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta stb.)

· talajkímélő növények: például a salátafélék (fejes saláta)

· talajjavító növények: például a hüvelyesek (bab, borsó)

A vetésforgó lényege, hogy az egymást követő években nem termesztünk ugyanazon a helyen talajzsaroló fajokat, hanem talajjavító növényeket nevelünk.

Növényváltás

A növényváltás a vetésforgótól eltérően az adott éven belül történik, alapján a fajok és fajták eltérő tenyészideje jelenti. A növényváltás célja, hogy úgy tervezzük meg a kertet, hogy mindig ellásson minket friss terménnyel.

A tervezésben segítségünkre lehet, ha megismerkedünk a különféle tenyészidők hosszával és az adott kategóriába sorolható zöldségekkel:

Rövid tenyészidejű növények: a tenyészidő kb. 5-10 hét, leginkább a salátaféléket, és a káposztaféléket soroljuk ide, illetve ide tartozik pár rövid tenyészidejű hagymaféle is.

Közepes tenyészidejű növények: a tenyészidő kb. 10-15 hét, például a kemény levelű káposztafélék sorolhatók ide.

Középhosszú tenyészidejű növények: a tenyészidő kb. 15-20 hét, ide a gyökérzöldségeket soroljuk, mint a zeller, a cékla vagy a répafélék, illetve a gumós növényeket, mint a burgonyafélék és bizonyos hüvelyeseket is.

Hosszú tenyészidejű növények: a tenyészidő több mint 20 hét, ilyen növények a paradicsom, a paprika, a gabonanövények, mint a kukorica, a tökfélék és a hosszú tenyészidejű hagymafélék.

Most, hogy megismerkedtünk a fontosabb alapfogalmakkal, mutatunk néhány példát, az ideális növénytársításra.

A spenót talajtakaróként is kiválóan alkalmazható, érdemes mellé babot ültetni, így később árnyékolja majd. Az uborka mellé szintén remek választás a bab, mivel nitrogéntermő növény. A sárgarépa és a kapor már vetésnél egymás mellé kerülhet, mivel a kapor segíti a répa kelését.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a veteményes megtervezéséhez. Sikeres kertészkedést és bőséges termést kívánunk!

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

Az iskolai nyomás és stressz mindig is jelen voltak a diákok életében.

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.

Útmutató az iskolai felszerelések vásárlásához

Útmutató az iskolai felszerelések vásárlásához

Akár gyermekének, akár magának vásárol iskolai felszerelést, van néhány dolog, amit szem előtt kell tartania a vásárláskor.