Oktatóprogramok (régi oldal)

Miért érdemes macskát tartani?

A kutya és macskatartás népszerűsége töretlen, ahogy az ezekkel az állatokkal kapcsolatos sztereotípiák is. A macskákra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a saját érdekeik által vezérelt, öntörvényű állatokra, melyek csak addig kedveskednek, amíg szükségük van valamire.
Miért érdemes macskát tartani?

A helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb a macskák ugyanis sokat tehetnek a mentális egészségünkért is. Cikkünk további részében kiderül hogyan!

A macskatartás pozitív lelki hatásait számos tanulmány bizonyítja. Amikor bársonytalpú kedvencünk hozzánk bújik, dörgölőzik és dorombol, a szervezetünkben oxitocin termelődik. A macskák közelségének hatására megnyugszunk, emiatt terápiás célra is kiválóan alkalmasak kedvenceink.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a macskák képesek értelmezni az emberi mimikát és az érzelmi reakciókat is meg tudják különböztetni. Ha macskatartó vagy, biztosan tapasztaltad már azt is, hogy amikor rossz passzban voltál, akkor a cicád kereste a közelségedet.

Elsőre talán nem is gondolnánk, de ennek az az oka, hogy a macskák empátiával is rendelkeznek, megérzik, hogy mikor van szükség a „támogatásukra”. A macskák azáltal, hogy a lélekre pozitívan hatnak, egyes testi tüneteket is enyhíthetik, valamint gyorsíthatják a gyógyulási folyamatokat is.

Kutatások bizonyítják, hogy a lábadozó vagy betegeskedő emberek gyógyulását gyorsítja a cicák jelenléte. Emellett stresszt is oldják, ami segít a vérnyomás csökkentésében is. Az olyan lelki eredetű problémákra, mint amilyen a szorongás és a depresszió, szintén gyógyír a négylábúak közelsége.

Az előbbiekből jól látható, hogy a macskák számos pozitív hatást gyakorolnak a lélekre és a testre is. Ha eddig is gondolkodtál egy macska befogadásán és csak az utolsó lökésre vártál, akkor bízunk benne, hogy végre megadtunk azt és hamarosan a macskatartók táborában köszönthetünk.

Ha tetszett az előbbi cikkünk, akkor látogass el a Stilusneked.hu női magazin oldalára, ahol további érdekes írásokat olvashatsz.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn