Oktatóprogramok (régi oldal)

Így gondozd a mikulásvirágot, hogy nálad is sokáig díszítsen!

A mikulásvirág gondozása sokak számára okoz fejfájást, és sajnos gyakori eset, hogy csak pár hétig díszít, majd ledobálja leveleit és elpusztul a nem megfelelő tartás miatt. Kis odafigyeléssel azonban hosszabb ideig is megmarad, és akár a következő évben újra virágzásra bírható.
Így gondozd a mikulásvirágot, hogy nálad is sokáig díszítsen!

Ez a színpompás, Közép-Amerikából származó növény szinte elválaszthatatlanul összefonódott az adventi és a karácsonyi időszakkal. Dekoratív piros, rózsaszín és bézs színű felleveleivel a lakás díszeként, valamint ajándékként is megállja a helyét, tökéletes eleme lehet a nappali dekorációjának.

Ezekre a dolgokra figyelj már a vásárláskor!

A mikulásvirág életben maradási és a saját sikerélményünk esélyét is növelhetjük, ha már az üzletben alaposan szemügyre vesszük a növényt. Ha már a boltban kókadoznak a levelei, esetleg sárgulnak vagy barnulnak, inkább hagyjuk ott, mert jó eséllyel el fog pusztulni, nem sokkal a vásárlás után.

Amikor elhozzuk a virágboltból, vagy kertészetből a kiszemelt növényt, igazi sokknak tesszük ki, kiszakítjuk a megszokott környezetéből. Mivel a fő forgalmazási időszaka a hidegebb hónapokra esik, már ekkor árthatunk neki, ha megfelelő csomagolás nélkül hozzuk ki az üzletből a hideg levegőre.

Fontos az akklimatizáció

Csomagoljuk be alaposan a mikulásvirágot, így elkerülhető, hogy megfázzon. Hazaérkezés után, bár csábító a gondolat, de ne vigyük be azonnal a meleg, fűtött nappaliba, hagyjunk időt a növénynek, hogy megszokja a megváltozott körülményeket.

Világos, hűvös, de nem túl hideg helyen hagyjuk akklimatizálódni. Természetesen a csomagolást ilyenkor már le kell róla szedni, főleg, ha az fólia, mivel a föld bepenészesedhet, a gyökerek pedig nem jutnak elég oxigénhez.

Így gondozd a mikulásvirágot!

A növény számára, világos, szobahőmérsékletű (15-22 °C), nem huzatos helyet keressünk a lakásban. A mikulásvirág nem szereti a száraz levegőt, ami a fűtési szezonban igencsak gyakori a lakásban. Elengedhetetlenül fontos, hogy naponta egyszer, kézi párásítóval permetezzünk, így biztosítva a párás levegőt. A gondozás során a másik sarkalatos pont az öntözés.

A mikulásvirág vízigényes növény, ugyanakkor a túlöntözéssel többet ártunk, mint használunk. Ne álljon a víz a növény alatt, de ne is száradjon ki a virágföld. Egyszerű, és biztosabb megoldás, ha hetente egyszer, egy vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet.

A föld alulról felszívja a nedvességet, ha teljesen átnedvesedett a föld, és kicsepegett a felesleges víz, helyezzük vissza a növényt a helyére. Jó megoldás ez akkor, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy mennyi vizet adjunk a növénynek.

Az öntözéshez kapcsolódó ápolási munka a tápoldatozás. Amikor a mikulásvirágon friss hajtások és levelek jelennek meg, akkor nagyjából kéthetente, az öntözés mellett tápoldatozni is kell. Nyáron kéthetente, egyéb időszakokban háromhetente célszerű tápoldatozni.

Bár nem túl szívderítő látvány a színes, dekoratív fellevelek ledobása, a februártól-áprilisig terjedő időszakban ez normálisnak számít, ilyenkor virágzik el a mikulásvirág. Ezután célszerű a növény hajtásait 15-20 cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig visszavágni.

Ekkor kezdődik a mikulásvirág 1-2 hónapos pihenőidőszaka, amikor csak mértékkel szabad öntözni. A pihenőidőszak leteltével lehet átültetni, melyre a B típusú virágföld megfelelő.

A mikulásvirág tejnedve mérgező, így a metszéskor, valamint a dugványozással történő szaporításkor járjunk el körültekintően, vegyünk fel kesztyűt, ha pedig a bőrünkre került volna a nedv, akkor mossuk le alaposan.

Így virágoztathatod újra a mikulásvirágot!

Joggal merül fel a kérdés, hogyha a mikulásvirág tavaszra ledobja a leveleit, akkor mi értelme tovább nevelgetni, ha épp a legfőbb díszeit veszítette el. A válasz egyszerű, kis odafigyeléssel a mikulásvirág újravirágoztatható. Ehhez napi 12-14 óra sötétség kell, kb. 2 hónapig. Jó megoldás, ha sötét helyet keresünk erre az időszakra a növény számára, vagy pedig egy dobozzal takarjuk le.

Kapcsolódó cikkek

Iskolafóbia Kitalált vagy igenis létező betegség

Iskolafóbia. Kitalált vagy igenis létező betegség?

Az iskolafóbia nagyon is egy létező jelenség. Mit tehet a szülő? A cikkben mutatunk néhány ötletet, amely segíthet a gyermeknek, hogy leküzdje az iskolafóbiát.

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

Az iskolai nyomás és stressz mindig is jelen voltak a diákok életében.