Oktatóprogramok (régi oldal)

Állandó és alkalmi munkák vidéken – állás Dunaújváros környékén

A vidéki munkalehetőségekkel kapcsolatban sokaknak inkább azok hiánya él a fejében. Bár Budapesthez viszonyítva tényleg szerényebb a felhozatal, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne esély a karrierépítésre. Ezt pedig akár már egészen korán is elkezdhetjük.
Állandó és alkalmi munkák vidéken – állás Dunaújváros környékén

Iparosodó városok

Vidéki városaink munkalehetőségei - bár javulni látszik a helyzet - sokszor meglehetősen szűk kínálattal rendelkeznek. Ez azonban nem volt mindig így, hiszen a történelem során már feljegyezhettünk kampányszerű munkahelyteremtést. Ez elsősorban a második világháborút követő iparosításnak köszönhető. A törekvések eredményei gazdasági szempontból megkérdőjelezhetők, ám az tény, hogy ebben a néhány évtizedben nem jelentkezett a munkahelyek hiányának problémája.

Ekkorra datálható iparvárosaink kialakulása is, melyek sokszor ténylegesen a semmiből, egy új üzem vagy gyár köré épületek fel. Eleinte elsősorban a helyben munkát vállalók számára készültek lakások, ám idővel ezek a városok abszolút kinőtték magukat. Az ipari tevékenység persze nem mindenhol maradt meg, de Tiszaújváros, Kazincbarcika vagy akár Dunaújváros is a pozitívabb példák között említhető. Ezeken a helyeken az ipari tevékenység ma is fontos.

Így persze az sem véletlen, hogy sok munka Dunaújváros területén ma is ehhez a szektorhoz kötődik. Bár a város iparát sokáig a helyi acélmű határozta meg, napjainkra némiképp áthelyeződtek a hangsúlyok. A paletta így kifejezetten színes, az ipari szereplők nagy előnye pedig éppen az, hogy nagy létszámú munkaerőt tudnak alkalmazni, a társadalom széles rétegeiből válogatva. Betanított munkások, szakmunkások, diplomás mérnökök egyaránt számolhatnak ezekkel a lehetőségekkel.

Oktatás és munka

Habár a kínálati paletta valóban sokszínűbb képet mutat, mint korábban, az is elmondható, hogy továbbra is sok állás Dunaújváros iparában létesül. Ez annak is betudható, hogy a város gazdaságának és munkaerőpiacának átalakulása nem az egyes szektorok háttérbe szorításával és mások felemelkedésével ment végbe, hanem egymás melletti organikus fejlődéssel. Így a város gazdasága ma már nem egyetlen nagyobb szereplőre támaszkodhat, hanem több lábon, stabilabban létezhet.

A városban üzemelő két ipari park is azt a törekvést mutatja, mely szerint a vezetők igyekeznek folyamatosan javítani az új szereplők körülményein és további vállalatok bevonzását szorgalmazzák. Ez ugyanis egyet jelent a munkahely teremtéssel, melyből ismét az adódik, hogy jó néhány állás Dunaújváros iparában lesz elérhető. Bár jelentkezőkből jellemzően egyébként sincs hiány, a jelenkori tendenciákat mindenképpen érdemes a jövőbe is átültetni.

A városban működő oktatási intézmények éppen ezt a célt szolgálják. A szakképzett munkaerő kitermelésével és a lehetőségek folyamatos javításával a dolgozók helyben tarthatók, hogy a helyi gazdaságot és fejlődést segítsék. A különféle duális képzési modellek pedig arra is lehetőséget adnak, hogy a tanulók már tanulmányaik során megtapasztalják a helyi cégek körülményeit. Ilyen lehetőségeket persze akár a beugrós munka Profession által kínált listáján is találhatunk.

Több szektoros opciók

Az ipar és oktatás összefonódás természetesen nem jelenti azt, hogy a jövőben csakis a helyben nevelt utánpótlásra számítanak a város cégei. Egy állás Dunaújváros területén bárki számára elérhető, aki ezen a környéken szeretne munkát vállalni. Tény, hogy e tekintetben az ipar továbbra is hangsúlyos, de legyen szó akár egy beugrós munkáról akár valamilyen teljes állásról, a városban sok egyéb lehetőség is rendelkezésre áll. Az oktatási szféra például remek példa, hiszen itt is működik egyetem, mely intézmények hagyományosan jó munkáltatónak számítanak.

A város álláskínálatában persze ezen kívül is találunk opciókat, hiszen alapvetően is egy jól működő városról beszélhetünk. Ehhez pedig szükség van a különféle intézményekre, szolgáltatókra, kereskedelmi egységekre és sok egyéb olyan cégre, melyek mindegyike lehet potenciális jelölt az álláskeresésben. Egy ilyen állások Dunaújvárosban sem más, mint egy hasonló kisvárosban, hiszen ezek az opciók lényegében mindenütt ugyanazt képesek kínálni.

A város pozíciójából akár az ingázás is reális opció lehet, hogy a Budapest, Székesfehérvár, Kecskemét háromszög közepén erre is sok lehetőség kínálkozik. Nem beszélve az országosan bárhonnan végezhető munkákról, melyek még tovább szélesítik az elérhető álláshelyek horizontját. Talán a fentiekből is látszik, hogy egy állás Dunaújváros területén ma már egészen mást jelent, mint ezelőtt 30-40 évvel, ám ez egy abszolút természetes folyamat és minden fejlődő város sajátja.

Kapcsolódó cikkek

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

Az iskolai nyomás és stressz mindig is jelen voltak a diákok életében.

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

A szülő szeretné a legjobbat kihozni a saját gyermekéből. Azonban léteznek olyan szülői mondatok, amelyek soha, semmilyen körülmények között nem hangozhatnak el. Mutatjuk is, melyek ezek!

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn