Oktatóprogramok (régi oldal)

Csomózási kisokos: ezeket a kötési technikákat érdemes begyakorolni

Csomót kötni mindenki tud, kibontani a csomót már nem biztos, hogy sikerül.
Csomózási kisokos: ezeket a kötési technikákat érdemes begyakorolni

A hajózások során minden hajón használnak köteleket, akár sétahajózás, vitorlázás vagy vadvízi evezés legyen is a program. A hajókat, csónakokat kikötő kötéllel rögzítik a parthoz, a kajakosok dobó kötelek nélkül nem hagyják el a kajakot, ha beszorul egy hajó vagy nagyobb súlyokat akarunk kimozdítani ahhoz is kötelek segítsége szükséges. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a csomó kötés néhány alapvető formájával.


Hogyan tároljuk a köteleket?

A kötelek szárítása szeles helyen, lógó állapotban történjen, így az élettartamát is növeljük. A kötelek végét öngyújtóval vagy gyufával meg kell égetni, összenyomni, így nem tud lebomlani. A vastagabb kötelek végét varrni szokták, és feltűnő színű alkoholos filccel érdemes megjelölni.

A kötél súrlódásnak erősen kitett részére műanyag csövet érdemes húzni, mert így megakadályozhatjuk a kötél kopását, szakadását. A kikopott kötelet ki kell cserélni. A hajós technikai kötelek választéka viszont igen széles, így nem kell aggódnunk akkor sem, ha idővel újakra lenne szükségünk. Ha megfelelően tároljuk és kezeljük köteleinket, akkor az elhanyagolt köteleknél sokkal tovább használható.

Milyen típusú csomókötési technikákat érdemes begyakorolni?

Mindenkinek, aki közvetlen kapcsolatban áll a hajózással, ismernie kell a csomókötési technikákat, az egyszerűbb praktikus fajták ismerete elengedhetetlen ebben a szakmában. Érdemes jól begyakorolni és fejben tartani a csomókötési technikákat, hogy szükség esetén simán menjen.

● Egyszerű csomó

A kötél végére egy ilyen csomót kötve a kötél visszacsúszását megakadályozza. Ugyan egyszerű csomó, de nehéz kibontani. A magyar nyelvben egyébként Mari néninek is nevezik.

● Kettős csomó

Más néven takács csomónak a lényege, hogy a szabad végét mindig a hurok alá rögzítsük. Így biztonsággal rögzíthetünk bármit, hiszen nem lazulhat ki a csomó, mert a hurok szorítja a kötél végét.

● Boulin-csomó

Csathuroknak, sárknyhuroknak vagy körív csomónak is nevezik. Univerzális felhasználású csomó típus, nem csak a hajózásnál, hanem hegymászás és tengerészeti feladatok során is alkalmazzák. Fontos tulajdonsága ennek a csomónak, hogy megfeszítés után is jól kibontható, feszülés hiányában könnyen bomlik, amit biztonsági vég csomóval lehet megakadályozni.

● Nyolcas Csomó

Könnyen bontható, ugyanakkor masszív rögzítést tesz lehetővé, a hegymászásból ered de ma már a vízi sportokban is igen népszerű a használata.

● Dupla nyolcas csomó

A dupla nyolcas más néven perec csomó alap huroknak számít kötél rögzítéséhez és fix pontokhoz való rögzítéshez is alkalmazható.

Összegezve

Kötelet mindenki használ, aki akár csak kedvtelésből hajózással, hegymászással foglalkozik, így tudnia kell, hogy milyen módszerrel kell úgy csomót kötni, hogy az stabilan tartson, de ugyanakkor könnyen ki is lehessen azt bontani. Ezeket a csomókötési technikákat viszont be lehet gyakorolni, hogy szükség esetén simán és gyorsan menjen.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.