Oktatóprogramok (régi oldal)

3 otthonszépítő tevékenység, melyet télen is elvégezhetsz!

Ugyan az idei télről nem a hatalmas mínuszok vagy épp havazások fognak eszünkbe jutni, azért a kellemetlen, hűvös szeles időben nem időzünk túl sokat a szabadban és kerti tennivaló sem akad még túl sok.
3 otthonszépítő tevékenység, melyet télen is elvégezhetsz!

Ebben a tél végi időszakban lehetőségünk van több időt és figyelmet fordítani a lakás csinosítására is. Természetesen nem ezekre a hetekre fogjuk időzíteni például a festést, vagy a lakás teljes felújítását, de elvégezhetünk olyan kisebb, vagy egyenesen kreatív tevékenységeket, melyek segítenek szebbé tenni a lakást. Lássuk, melyek ezek!

Foglalkozz a szobanövényekkel

A szobanövények tartásának nagy hagyománya van hazánkban, szinte nincs olyan otthon, amelyet ne díszítene valamilyen növény. A növényeket megviseli ez az időszak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek.

A kevés fény miatt például csúnyán megnyúlhatnak növényeink, ezért ha mást nem tudunk tenni, legalább forgassuk meg őket időnként, hogy egyenletesen növekedjenek. Gyakori hiba a szobakertészek körében, hogy télen is ugyanannyi vizet adnak a növényeknek, mint nyáron.

Ez több okból is probléma. A téli időszak a legtöbb szobanövény számára a nyugalmi időszakot jelenti, amikor kevesebb vizet igényel. A túlöntözés egyes fajoknál (pl. szeldeltlevelű filodendron) gyökérrothadást eredményezhet.

A túlöntözés azért is probléma, mert kedvez a tőzeglégy megjelenésének is, ezek azok az apró kis rovarok, melyek a virágcserép körül repkednek. Ügyeljünk a növények portalanítására is, különösen a nagylevelű fajok esetében, mivel a por akadályozza a fotoszintézist.

Burkolás, akár télen is

A nagyobb volumenű felújítási munkákat, mint a lakás festése vagy épp nyílászáró csere értelemszerűen nem erre az időszakra fogjuk időzíteni, azonban kisebb munkákat elvégezhetünk, akár saját magunk is.

Ilyen például ragasztós vinyl padló lerakása illetve a klikkes vinyl padló fektetése is. Ha akkora szerencsénk van, hogy nem szükséges aljzatkiegyenlítést végezni, mert szép, egyenletes az aljzat, akkor a burkolást 1-2 nap alatt, jelentősebb kosz és felfordulás nélkül elvégezhetjük.

Itt az idő kreatívkodni!

Ha éppen a csúnyább arcát mutatja az időjárás, és nincs lehetőségünk kertészkedni, akkor a felszabaduló időben hódolhatunk kreatív tevékenységeknek is. Ilyen kreatív időtöltés lehet például egy saját készítésű növényfal összeállítása is.

A beltéri zöldfal készítéséhez tartószerkezetre lesz szükségünk, mely a felületkezelés után vízhatlan. Ez tartja majd a vízáteresztő textilből, például geotextilből álló növényfalat, melynek zsebeibe növényeket ültethetünk.

Számos növényfaj alkalmas arra, hogy a saját növényfalunkat díszítsük vele. Választhatunk növényeket például a csüngő szobanövények közül, de jó választást jelentenek a kompakt növekedésű szobanövények is, például a broméliák, rákvirágok.

Kapcsolódó cikkek

6 módszer a gyerek pénzügyekre való tanítására

6 módszer a gyerek pénzügyekre való tanítására

Ahhoz, hogy egy gyermek a felnőttkorban jól tudjon bánni a pénzzel az kell, hogy a szülei már a lehető legkisebb kortól kezdve megtanítsák neki, hogy a pénz nem csak úgy terem egy fán, hanem meg kell érte dolgozni.

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.